Waichichi zwart 2
Banner test 2

FAQs

Even kijken in de hutVeel gestelde vragen en sommige antwoorden.

Let op dat bij andere zweethutten vanuit andere tradities met sommige zaken anders wordt omgegaan! Dus wat hieronder staat, geldt niet voor iedere zweethut-traditie!!!

Hoe gaan we de hut in?

Met een handdoek. Zelf ga ik erin zoals ik ben geboren. Dus ook zonder sieraden, lenzen, ringen, amuletten, etc. Alleen dit lichaam, dat het dichtst bij de Aarde is. Maar het is geen enkel probleem als je toch graag nog iets aan wilt houden. Hou het gemakkelijk en doe dan iets wat lekker wijd zit.

Hoe lang zitten we in de hut?

Zolang als de ceremonie duurt. Tot we klaar zijn. Meestal is dat rond de 3enhalf à 4 uur, maar dat kan behoorlijk verschillen.
Maar… in de hut verlies je alle besef van tijd, dus aan deze informatie heb je niet veel…
Het is niet voortdurend heet in de hut. We doen 4 rondes en tussendoor is de deur open en koelt het af, en ook gedurende de rondes zit er een opbouw in.

Mag je er eventueel uit?

Ja. Als het klaar is voor je, of voldoende, of wanneer je je niet meer prettig voelt, dan kun je er ieder moment uit. De deur gaat open zodat je naar je verwanten toe kunt (de bomen, het vuur, de wind, de vuurman of vuurvrouw), we doen de deur weer dicht en gaan verder met de ceremonie.

Hoe heet is het?

Geen idee. Het is intens, en dat is sterker nog dan de warmte. Het donker helpt mee, de warmte helpt mee, de Aarde en de gloeiende stenen helpen mee, de oude geschiedenis van de ceremonie helpt mee, de klanken helpen mee.
De warmte in de zweethut is er níét om je voor het blok te zetten of om je te laten vechten of breken. Alle elementen zijn in hun volle omvang aanwezig. De stenen in de hut zijn zo roodgloeiend en levend, zo wakker en aanwezig, omdat jij óók zo krachtig bent. En om dat ook in jou weer wakker te maken.
We hebben onszelf zo vertroeteld dat we bijna zouden vergeten wat kracht en aanwezigheid is. Als niets ons echt aanraakt, dan versukkelen we langzaam en spelen het spel nog mee ook.
Dat is de warmte in de hut: “hee hallo, ben je daar?”

Kun je tijdens de zwangerschap de hut in?

Als jij geen fysieke klachten hebt, en zolang je je prettig voelt, kun je zonder veel problemen tussen de 12 en 30 weken zwangerschap met de ceremonie meedoen. Het kindje is goed beschermd tegen de hitte. En volg je lijf, als je je niet prettig voelt moet je het niet doen.

Kun je tijdens je menstruatie meedoen?

Maanvrouwen zijn van harte welkom om mee te doen. Daar zijn veel verschillende visies op, maar in de Susquehannock stam nemen de maanvrouwen juist een bijzondere plek in de ceremonie in. Zij mogen, na de ceremonieleider, als eerste naar binnen zodat zij hun plekje kunnen innemen op één van de vier windrichtingen in de zweethut. Hier zijn zij de vertegenwoordigster van de Moeder Aarde zelf, en de luciditeit waar ze toch al extra inzitten kan hier helemaal tot haar recht komen en tot een kracht worden voor de gehele hut.

Hoe groot zijn de groepen?

Tussen de 8 en de 20 deelnemers. We doen gemengde hutten met mannen en vrouwen en alle leeftijden.

 

Voor info en/of opgave: E-mail info@zweethut.nl

Copyright © 2008 zweethut. All rights reserved